Overzicht

Zorgmedewerkers vaker naar therapeut

  • 30 oktober 2017

Het ziekteverzuim als gevolg van fysieke en psychische belasting in de zorgsector blijft stijgen. Dit blijkt uit de IZZ-analyse naar zorggebruik door medewerkers in de sector.

Stichting IZZ onderzoekt jaarlijks de (geanonimiseerde) zorggebruik-gegevens van 210.000 zorgmedewerkers met een collectieve IZZ Zorgverzekering. Omdat het gaat om een vijfde van het totaal aantal zorgmedewerkers kan IZZ vanuit de analyse uitspraken doen over trends rond de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers. IZZ onderzoekt de arbeidsrelevante zorgsoorten fysiotherapie en psychische zorg. De stichting constateert dat zorgmedewerkers meer gebruik zijn gaan maken van beide soorten zorg.

Reactie FNV
‘De cijfers zijn schokkend’, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Het psychosociale ziekteverzuim is niet verbeterd, integendeel. En de behandelingen door een fysiotherapeut zijn bijna verdubbeld. Dat is voor het overgrote deel te herleiden op de absurd hoge en nog steeds stijgende werkdruk in de zorg. Het is vijf voor twaalf. Er móet iets gebeuren!’

Organisatiecultuur
Uit de FNV-Ziekenhuisbarometer 2016 bleek dat de helft van de zorgmedewerkers wel eens overweegt een baan buiten de zorg te zoeken. Ruim 56 procent daarvan geeft de hoge werkdruk als belangrijkste reden voor een eventuele overstap. De FNV pleit ervoor dat de organisatiecultuur op de werkvloer wordt aangepakt.



Meer informatie over:

het onderzoek van IZZ
http://files.smart.pr/6f/60a2909c4511e7b24109dea3538d65/Conclusies-onderzoek-zorggebruik.pdf

de reactie van FNV Zorg & Welzijn
https://www.fnv.nl/sector-en-cao/alle-sectoren/zorg-en-welzijn/nieuws/Reactie-FNV-op-IZZanalyse-naar-zorggebruik-door-zorgmedewerkers/