Overzicht

Nieuwe competenties MO-professional wenselijk

  • 30 oktober 2017

De behoefte aan breed uitgeruste werkers in de maatschappelijke ondersteuning (MO) zal toenemen. Dit vraagt om MO-professionals met nieuwe competenties.

Een nieuwe kennissynthese van het Nivel geeft een beeld van de hoeveelheid personen die werkzaam zijn in een MO-relevant beroep en van hun positie. Het gaat hierbij onder meer om verpleegkundigen, verzorgenden, maatschappelijk werkers, groepsbegeleiders, woonbegeleiders en specialistische sociale hulpverleners.

Nieuwe competenties nodig
Professionals in en voor de maatschappelijke ondersteuning (MO) in Nederland moeten voldoen aan een groeiende en steeds complexere vraag van burgers. Dit stelt nieuwe eisen aan hun competenties. Generieke competenties zijn nodig om te onderzoeken wat de problemen van burgers zijn en welke behoeften zij hebben. Ook moet de MO-professional de specifieke vakkennis van zorg- en welzijnsprofessionals bij elkaar kunnen brengen.

Onderwijs
Professionals zelf, de beroepsverenigingen en de desbetreffende opleidingen zijn al veel initiatieven gestart om die generieke competenties voor de toekomstige MO-professional te definiƫren. Opleiding en onderwijs worden hierop ingericht, maar er ligt ook een uitdaging om het te laten aansluiten bij het inkoopbeleid van gemeenten. Deze zijn immers na de decentralisaties verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van hun inwoners.

Meer informatie over:

de kennissynthese
https://www.nivel.nl/nl/nieuws/maatschappelijke-ondersteuning-vraagt-steeds-meer-om-maatwerk