Overzicht

Meer studenten hbo-v

  • 30 oktober 2017

Het aantal studenten hbo-v steeg in het studiejaar 2017-2018 met bijna tweeduizend.

Hogescholen zagen de afgelopen jaren een stijging van de instroom van het aantal studenten bij hbo-verpleegkunde: van ruim 5000 in 2014 naar maar liefst 6500 studenten in 2016. In het huidige studiejaar worden er nog bijna 2000 studenten extra klaargestoomd tot hbo-verpleegkundige.

Verantwoorde groei
Vanwege de groeiende vraag naar arbeidskrachten in de zorg, hebben de ministeries van VWS en OCW met werkgevers en hogescholen afgesproken dat ze zich gezamenlijk inzetten voor maximale verantwoorde groei van het aantal studenten verpleegkunde. ‘De kwaliteit van ons onderwijs staat voorop en daarom kunnen we alleen verantwoord groeien als er voldoende stageplekken beschikbaar zijn’, aldus Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. ‘Aan die voorwaarde lijkt nu te zijn voldaan.’

Tekort aan stageplaatsen
Nog niet zolang geleden waren er regelmatig geluiden te horen dat er te weinig (kwalitatief goede) stageplaatsen te vinden waren, bijvoorbeeld in de wijkverpleging. Verschillende projecten, onder meer binnen het programma ‘Zichtbare schakel’, zijn toen opgestart om in deze situatie verandering te brengen.

 

Meer informatie over:

de groei van het aantal studenten hbo-v
http://www.vereniginghogescholen.nl/actueel/actualiteiten/2000-extra-voltijds-studenten-verpleegkunde