Overzicht

Hbo-v's gaan leermaterialen delen

  • 30 oktober 2017

Het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) werkt samen met vijf hogescholen aan het beschikbaar maken van open leermaterialen.

Het Ministerie van OCW wil dat in 2025 alle docenten in het hoger onderwijs hun leermaterialen delen. Om het delen en hergebruiken van leermaterialen te bevorderen, werken instellingen in het hoger onderwijs aan zogenoemde boegbeeldprojecten.

Boegbeeldproject hbo-v
In opdracht van Vereniging Hogescholen werkt het LOOV samen met Hogescholen Fontys, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Hogeschool Rotterdam, Saxion en Hogeschool Zuyd aan het ontsluiten en ontwikkelen van een aantal materialen van de hbo-opleiding verpleegkunde, om deze onder een open licentie beschikbaar te stellen. De beschikbaarheid van een database met kwalitatief hoogstaande digitale leermaterialen kan ervoor zorgen dat docenten minder tijd hoeven te besteden aan materiaalontwikkeling, waardoor meer tijd overblijft voor het onderwijsproces.

Activiteiten
Dit najaar zullen er leermaterialen gedeeld worden en worden docenten geactiveerd deze te gaan gebruiken. Er wordt ook een start gemaakt met een vakcommunity, waarin docenten ervaringen uitwisselen en bijdragen aan onderhoud en uitbreiding van de verzameling leermaterialen. Tevens zullen keurmerken aan de materialen worden toegevoegd. Verder zullen vocabulaires voor de bij verpleegkunde gebruikte terminologie worden opgesteld en als standaard worden aangemeld bij Edustandaard.

Meer informatie over:

het boegbeeldproject hbo-v
https://www.surf.nl/themas/onderwijsinnovatie-met-ict/open-leermaterialen/boegbeeldprojecten/index.html

http://robertschuwer.nl/blog/?p=1602