Overzicht

Tips voor toepassen Beter-Laten-lijst

  • 11 september 2017

Niet alle zorghandelingen die verpleegkundigen verrichten hebben nut. Een wetenschappelijk onderbouwde Beter-Laten-lijst maakt duidelijk welke activiteiten achterwege kunnen blijven. Nieuwe 'tools' helpen zorgmedewerkers bij het toepassen van de lijst.

Onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare hebben een Beter-Laten-lijst met 66 verpleegkundige handelingen samengesteld, waarvan aangetoond is dat deze niet werken of zelfs schade veroorzaken. Wanneer verpleegkundigen zouden ophouden met deze handelingen is veel leed, geld en tijd te besparen. Die tijd kunnen verpleegkundigen dan besteden aan zaken die wel waardevol zijn voor de patiënt.

Voorbeelden
Op de lijst staan onder meer het niet bedekken van operatiewonden, het niet plaatsen van een urinekatheter bij incontinentie of decubitus en terughoudendheid met het gebruik van bedhekken.

Stappenplan
Met de Beter-Laten-lijst in de hand kunnen zorgmedewerkers starten met het ‘de-implementeren’ van overbodige handelingen. Om ze te helpen dit systematisch aan te pakken, willen IQ healthcare, Vilans en V&VN een stappenplan gaan ontwikkelen. Ook maakte V&VN al praktische infographics die op de werkvloer kunnen helpen om ook echt te stoppen met overbodige handelingen.

Meer informatie over:

de Beter-Laten-lijst
http://www.iqhealthcare.nl/nl/nieuws/2017/06/wat-kan-een-verpleegkundige-beter-laten-stoppen-onnodige-zorg-bespaart-leed-en-geld/

het stappenplan voor de-implementatie en de infographics
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1921372/Overbodig-Okee-maar-nu-nog-stoppen