Overzicht

Onderzoek naar taakherschikking in ouderenzorg

  • 11 september 2017

RadboudUMC en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen hebben, in opdracht van het Ministerie van VWS, een onderzoek uitgevoerd naar taakherschikking in de ouderenzorg.

Aanleiding was het feit dat het onduidelijk is op welke wijze taakherschikking in de ouderenzorg wordt vormgegeven, welke (medische) taken Physician Assistants en verpleegkundig specialisten en andere zorgprofessionals uitvoeren en wat de (ervaren) effecten van taakherschikking in de ouderenzorg zijn.

Kinderschoenen
De onderzoekers concluderen op basis van literatuuronderzoek dat taakherschikking in de ouderenzorg effectief kan zijn. Hun onderzoek laat echter ook zien dat dit in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Volgens de onderzoekers ontbreekt het in de eerstelijns ouderenzorg en in verpleeghuizen aan een gedragen eenduidige visie op de inrichting van wie wat doet in de ouderenzorg en in het bijzonder op de taakherschikking. Waar er sprake is van taakherschikking binnen de ouderenzorg wordt deze zeer divers vormgegeven.

Aanbevelingen voor de opleidingen
De opleidingen van Physician Assistants, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen ouderenzorg krijgen het advies om te zorgen dat studenten voldoende competenties hebben op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en profilering. Ook moeten ze onderwijs krijgen ten aanzien van de wettelijke kaders en de verschillende bevoegdheden en is het handig als ze meer van technologie weten.

Meer informatie over:

het onderzoek
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/kamerstukken/2017/08/29/kamerbrief-over-taakherschikking-in-de-ouderenzorg