Overzicht

Motiverende gespreksvoering door verpleegkundigen kan beter

  • 11 september 2017

Onderzoek naar het gebruik van motiverende gespreksvoering door verpleegkundigen bij het bevorderen van een gezonde leefstijl laat verbeterkansen zien.

Motiverende gespreksvoering is een bewezen, effectieve gesprekstechniek als het gaat om gezondheidsbevordering. (Wijk)verpleegkundigen zijn zich daarvan bewust, maar uit onderzoek blijkt dat ze de techniek niet optimaal toepassen.

Korte training
Veertien medewerkers van een thuiszorginstelling kregen een korte training motiverende gespreksvoering aangeboden. Samen met twee studenten van de opleiding verpleegkunde beoordeelde onderzoeker Anne Esther Marcus-Varwijk (lectoraat Innoveren met Ouderen) vervolgens de mate waarin zij motiverende gespreksvoering gebruikten in hun gesprekken. De onderzoeker concludeerde dat verpleegkundigen redelijk scoren op empathie en eenvoudige luistervaardigheden. Het resultaat was matig als het ging om partnerschap met de ouderen en het verwoorden van diepere drijfveren.

Toestemming vragen
Volgens Marcus-Varwijk zijn verpleegkundigen vaak geneigd om zich op te stellen als expert. Ze willen overtuigen of advies geven, zonder de ouderen te vragen of die dat eveneens willen. Terwijl het binnen de motiverende gespreksvoering juist cruciaal is “om toestemming te vragen, voordat je advies of informatie geeft”, zegt Marcus-Varwijk. Ze pleit daarom voor een intensievere training.

Meer informatie over:

het onderzoek van Marcus-Varwijk
https://www.windesheim.nl/over-windesheim/nieuws/2017/juli/intensievere-training-motiverende-gespreksvoering/