Overzicht

Toetsen als stagevoorbereiding

  • 3 juli 2017

Vanwege ontevredenheid vanuit het werkveld over het kennisniveau van stagiairs, besloot de opleiding verpleegkunde van de Hogeschool Rotterdam (HR) om studenten voor aanvang van hun stage te onderwerpen aan een digitale formatieve toets. Hierbij maakt de hogeschool gebruik van toetssysteem iQualify.

De toets wordt samengesteld door de mensen voor wie ze aan de slag gaan. Sigrid Vermin, beleidsadviseur bij de HR, vertelt (in een publicatie van SurfNet): “Op basis van de bestaande landelijke kennistoetsbank Leerstation Zorg hebben we werkbijeenkomsten georganiseerd bij ons op de hogeschool. We nodigden medewerkers van zorginstellingen uit om te bekijken welke vragen aansluiten op hun praktijksituatie. De toetsbank omvat ruim 27.000 vragen; vijfduizend daarvan zijn gelabeld aan de Body of Knowledge & Skills van de opleidingen verpleegkunde. De afdelingen kiezen zelf vragen uit die passen bij de benodigde kennis voor hun afdeling. Inmiddels beschikken we over 85 afdelingsgebonden toetsen, variërend van ziekenhuis tot buurtzorg.”

Toets thuis maken
De studenten maken de stagevoorbereidende toets thuis, voorafgaand aan de stage. De stagebegeleider kan de toetsvragen inzien, maar niet de resultaten bekijken. Afdelingen krijgen de mogelijkheid om één keer per jaarde samenstelling van de toets en de actualiteit van de toetsvragen te controleren. Er doen twintig instellingen mee.

iQualify
De Hogeschool Rotterdam gebruikt het digitale toetssysteem iQualify, voor de stagevoorbereidende toetsen, landelijke rekentoets en als voorbereiding van de lessen gedrag & organisatie. Zowel eigen vragen als vragen van Leerstationzorg kunnen in dit systeem worden gebruikt.



Meer informatie over:

de ervaringen van de HR met iQualify
http://www.httwww.surfspace.nl/discussie/142-ervaringen-met-iqualify/

de stagevoorbereidende toetsen van de HR
https://www.surf.nl/binaries/content/assets/surf/nl/kennisbank/2016/thema-uitgave-verbinding-met-beroepspraktijk.pdf