Overzicht

Gunstige arbeidsmarktpositie starters hgzo

  • 3 juli 2017

De werkloosheid onder afgestudeerde hbo’ers is voor het derde jaar op rij gedaald naar 4,6 procent in 2016. Voltijd afgestudeerden uit de sector gezondheidszorg staan er het beste voor.

De werkoosheidsdaling geldt voor zowel voltijd, deeltijd als duaal afgestudeerden. De afgestudeerden vinden niet alleen eerder werk, maar ook meer afgestudeerden dan voorheen werken op hbo-niveau, circa anderhalf jaar na afstuderen. Dit blijkt uit de nieuwe HBO-Monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van afgestudeerde hbo-studenten. “Uit de cijfers blijkt duidelijk dat de kwaliteit van het hbo goed aansluit op de arbeidsmarkt“, aldus Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.

Gezondheidszorgopleidingen scoren het beste
De werkloosheid is al jarenlang het laagst onder voltijd afgestudeerden uit de sector gezondheidszorg (3,0 procent). De werkloosheid ligt een fractie hoger onder voltijd afgestudeerden uit de sector onderwijs (3,1 procent) en de sector kunst (3,1 procent). Bij de laatste is dit een daling van maar liefst 3 procentpunt ten opzichte van vorig jaar.

Meer informatie over:

de HBO-monitor
http://www.vereniginghogescholen.nl/actueel/actualiteiten/arbeidsmarktpositie-hbo-er-steeds-beter