Overzicht

Scholing nodig over 'zinvolle daginvulling'

  • 16 mei 2017

Verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen voelen zich onvoldoende competent om ouderen een passende daginvulling te kunnen bieden.

Dit blijkt uit onderzoek onder het landelijke Nivel-Panel Verpleging & Verzorging. Competenties die verpleegkundigen en verzorgenden wel goed beheersen, zijn onder andere het verkrijgen van inzicht in de levensloop van cliënten en een belevingsgerichte houding. Competenties waar zij extra scholing voor willen, liggen vooral op het agogische vlak. Het gaat dan bijvoorbeeld om het motiveren van cliënten.

Onvoldoende scholing
Twee derde van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt het scholingsaanbod van de werkgever over een zinvolle daginvulling onvoldoende. Maar ook al in de (basis)opleiding is er onvoldoende aandacht voor een zinvolle daginvulling, aldus 64 procent van de verpleegkundigen en 44 procent van de verzorgenden. Daarnaast vindt 45 procent dat er vaak te weinig tijd is om een zinvolle daginvulling aan te bieden.

Extra investering nodig
Uit het onderzoek blijkt dat er extra investeringen nodig zijn om ouderen in verpleeghuizen een zinvolle daginvulling te bieden. Nivel-onderzoeker Renate Verkaik: ‘In scholing moet het voor verpleegkundigen en verzorgenden ook duidelijker worden dat een zinvolle daginvulling niet alleen bestaat uit grotere activiteiten, zoals samen koken. Een zinvolle daginvulling kan ook worden geboden door activiteiten in de zorg te integreren, zoals het samen met een bewoner zingen.’
 
Meer informatie over:

het Nivel-onderzoek naar dagbesteding
https://www.nivel.nl/nl/nieuws/zinvolle-daginvulling-intramurale-ouderenzorg