Overzicht

Nieuwe functieprofielen ziekenhuizen

  • 16 mei 2017

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft onlangs de functieprofielen voor mbo-opgeleide en hbo-opgeleide verpleegkundigen in ziekenhuizen overhandigd aan V&VN-directeur Sonja Kersten.

Op dit moment is er nog één functieprofiel voor mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen. De nieuwe functieprofielen zijn een belangrijke stap in het naar de praktijk brengen van de beroepsprofielen.

Proeftuinen
Vanuit de NVZ heeft een aantal proeftuin-ziekenhuizen geëxperimenteerd met functiedifferentiatie. Hieruit zijn generieke functieprofielen voortgekomen voor beide functies (kern, deskundigheidsgebied, verantwoordelijkheden, taken, competenties). Deze profielen zijn gevalideerd door een tiental ziekenhuizen, V&VN en de NFU. In aanvulling op de functieprofielen is er, aan de hand van de ervaringen van de proeftuinen, een leidraad voor ziekenhuizen gemaakt. Daarnaast zijn verschillende proeftuin-ziekenhuizen actief bezig met kennisverspreiding. 

Andere sectoren
Andere brancheorganisaties zijn ook bezig met de ontwikkeling van functieprofielen. De basis hiervoor zijn de beroepsprofielen. Deze beschrijven wat het beroep inhoudt en welke competenties mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen nodig hebben. V&VN hoopt dat de functieprofielen niet te veel van elkaar gaan verschillen, omdat zowel patiënten als verpleegkundigen zich in alle sectoren bevinden en het voor hen helder moet blijven wat een verpleegkundige voor werkzaamheden heeft.


 

Meer informatie over:

de functieprofielen van NVZ

https://www.nvz-ziekenhuizen.nl/onderwerpen/functiedifferentiatie-mbo-en-hbo-verpleegkundigen

de reactie van V&VN
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1775418/Functieprofielen-mbo-en-hbo-verpleegkundigen-ziekenhuizen-overhandigd