Overzicht

Medisch hulpverlener in BIG-register

  • 16 mei 2017

Studenten en afgestudeerden van de bachelor Medische Hulpverlening kregen onlangs goed nieuws. De minister van VWS besloot het beroep van medisch hulpverlener te erkennen met een BIG-registratie.

Door het ontbreken van de erkenning konden studenten voorheen moeilijk een stageplek vinden. En afgestudeerden vonden niet snel een baan.

Proefperiode
Het beroep van medisch hulpverlener wordt vanaf 1 mei 2017 voor een proefperiode van vijf jaar opgenomen in het BIG-register. Gedurende deze periode onderzoekt een onafhankelijke wetenschappelijke commissie of deze zelfstandige bevoegdheid bijdraagt aan efficiëntere en effectievere zorg. Het primaire uitgangspunt is dat de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid zijn gewaarborgd. 

Rechtszaken
De bachelor Medische Hulpverlening wordt aangeboden door drie hogescholen. Tegen twee (de HAN en de HU) lopen rechtszaken, aangespannen door studenten en afgestudeerden die zich gedupeerd voelen, omdat ze geen stageplek konden vinden en daardoor studievertraging opliepen. Ook tegen de derde hogeschool (HRO) wordt wellicht een rechtszaak aangespannen, meldt dagblad Trouw.




Meer informatie over:

de erkenning voor de BIG-registratie
https://www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/nieuws/newsitem/beroep-medisch-hulpverlener-erkend-betere-kansen-op-arbeidsmarkt/69778/

de rechtszaken
https://www.trouw.nl/samenleving/studenten-hulpverlening-kwamen-nergens-aan-de-bak~a966a97a/