Overzicht

Groeiend personeelstekort

  • 16 mei 2017

Tot 2020 zijn er nog 20.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden nodig. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Van Rijn in april naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hierbij is nog geen rekening gehouden met de opwaartse druk op de vraag naar personeel als gevolg van het Kwaliteitskader Verpleeghuizen. Dit leidt tot een extra vraag naar personeel. Deze vraag loopt op tot ongeveer 45.000 fte/70.000 personen in 2022.

Meer en anders opleiden
De huidige en dreigende tekorten aan verzorgend en (gespecialiseerd) verpleegkundig personeel laten zien dat de toenemende instroom in de opleidingen alleen niet voldoende is om tegemoet te komen aan de stijgende vraag. Er wordt ingezet op de volgende aanvullende maatregelen, zoals meer opleiden via zogeheten ‘regionale sectorplannen zorg’, afbouw van de numerus fixus voor de hbo-v en gerichter inzetten van stagefondsgelden, breder opleiden aankomende zorgprofessionals en beter gebruik van opleidingsgelden voor verpleegkundige vervolgopleidingen en specialisaties. Daarnaast is het belangrijk om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter te matchen en om het imago van de zorg een positieve impuls te geven.

Meer informatie over:

de Kamerbrief

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2017/04/07/kamerbrief-over-gezamenlijke-arbeidsmarktagenda-ouderenzorg
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1760209/Personeelstekorten-in-de-zorg-lopen-verder-op