Overzicht

Zelfstandige bevoegdheid hbo-verpleegkundigen?

  • 30 maart 2017

V&VN adviseert het ministerie van VWS om in 2020 te starten met een experiment, waarbij hbo-verpleegkundigen zelfstandige bevoegdheid krijgen voor een aantal voorbehouden handelingen.

Het gaat dan om het verrichten van blaaskatheterisatie bij volwassenen, inbrengen van een maagsonde, voorschrijven van UR-geneesmiddelen binnen een specifieke setting en wondverzorging. 

Experiment
Nu mogen alleen gespecialiseerde oncologie-, long- en diabetesverpleegkundigen zelfstandig medicatie voorschrijven (een voorbehouden handeling). Door te starten met het experiment krijgen meer hbo-verpleegkundigen de bevoegdheid om, zonder opdracht van een arts, bepaalde voorbehouden handelingen zelfstandig uit te voeren en opdracht hiervoor te geven aan mbo-verpleegkundigen.

Invulling experimenteerartikel
Het advies van V&VN is om in 2020 met het experiment te starten, omdat dan de nieuwe beroepstitels wettelijk zijn vastgelegd en de eerste nieuwe bachelor-verpleegkundigen dan van de opleiding komen. In de jaren tot 2020 gaat V&VN (samen met organisaties zoals Actiz, NVZ, NFU, NU'91, de Nederlandse Patiëntenfederatie en de Federatie Medisch Specialisten) aan de slag om het experiment verder voor te bereiden.



Meer informatie over:

het plan voor het experiment met de voorbehouden handelingen

http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1716847/Geef-hbo-verpleegkundigen-vanaf-2020-zelfstandige-bevoegdheid-voor-voorbehouden-handelingen