Overzicht

Professionalisering wijkverpleging

  • 30 maart 2017

Er wordt gewerkt aan een ‘Meerjarenkwaliteitsagenda wijkverpleging’ waarin staat wat verschillende partijen gaan doen om verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging te helpen met de onderbouwing van hun vak.

Het is voor wijkverpleegkundigen heel belangrijk dat zij kunnen laten zien wat ze doen, waarom ze het doen, hoe ze het doen en wat het oplevert. Daarmee krijgen verzekeraars en patiënten meer vertrouwen in wat er achter al die voordeuren in Nederland gebeurt, maar kan ook de professionaliteit van de beroepsgroep zelf doorgroeien. Het is hierbij belangrijk dat wordt ingezet op de prioriteiten die wijkverpleegkundigen zelf aangeven: de ontwikkeling van een toolbox met hulpmiddelen bij het indiceren en organiseren van zorg, implementatie van bestaande kwaliteitsstandaarden (zoals verpleegkundige verslaglegging), ontwikkeling van nieuwe kwaliteitsstandaarden en meer onderzoek naar de resultaten en uitkomsten van wijkverpleegkundige zorg. 

Verschillende partijen
Bij de kwaliteitsagenda zijn verschillende partijen betrokken, zoals V&VN, het Nederlands Wijkverpleegkundig Genootschap (NWG), de Patiëntenfederatie Nederland, ActiZ, BTN, verzekeraars en overheid.

Meer informatie over:

de Meerjarenkwaliteitsagenda Wijkverpleging
http://www.venvn.nl/Artikelen/ID/1730623/Versnelling-in-professionalisering-wijkverpleging