Overzicht

Proeftuinen ETZ

  • 30 maart 2017

Half februari presenteerde het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg (ETZ) tijdens een congres de resultaten van twee ‘proeftuinen’. Hierin werd gezocht naar de ideale mix van mbo- en hbo-verpleegkundigen.

Het ETZ heeft op twee verpleegafdelingen, neurologie en chirurgie, het afgelopen jaar een experiment uitgevoerd in een zogeheten proeftuin. Op de afdelingen is een werkwijze ingevoerd die duidelijk onderscheid maakt tussen een hbo- en mbo-verpleegkundige. Beiden werken aan het bed van de patiënt. De hbo’er is daar degene met de coachende rol, die ook een taak heeft in klinisch redeneren en erop moet toezien dat wordt gewerkt volgens de vastgestelde methoden. Voor de mbo-verpleegkundigen blijven taken en verantwoordelijkheden hetzelfde. Het ETZ kiest ervoor geen onderscheid te maken in complexiteit van de zorg: alle verpleegkundigen zorgen voor alle patiënten

Verschil per afdeling
De mix kan verschillen per afdeling, maar uit de twee proeftuinen blijkt een 50-50 verdeling ideaal te zijn. Om dat te bereiken, moeten verpleegkundigen met een mbo-opleiding met steun van de werkgever een hbo-diploma kunnen halen. Maar het is ook nodig dat hbo-verpleegkundigen op de werkvloer functioneren naar hun opleidingsniveau.



Meer informatie over:

het congres en de proeftuinen
https://www.etz.nl/Over-ETZ/Nieuws/2017/02/Proeftuinen-ETZ-voorbeeld-voor-ziekenhuizen