Overzicht

Eerste Kamer stemt voor Lerarenregister

  • 30 maart 2017

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de invoering van een Lerarenregister.

Vanaf 1 augustus 2018 krijgen leraren een beroepsregister, in navolging van advocaten, artsen en verpleegkundigen. Welke eisen aan het beroepsregister worden gesteld, is aan de leraren zelf om in te vullen. In het Lerarenregister worden alleen bevoegde leraren opgenomen.

Alleen bevoegde leraren
Het register is een online systeem, waarin leraren zichtbaar maken dat ze hun kennis en kunde op peil houden door hun na- en bijscholing vast te leggen. Ook als je je diploma op zak hebt, is het belangrijk om je te blijven professionaliseren. De beroepsgroep bepaalt zelf de inrichting en de inhoud van het register, bijvoorbeeld door vast te stellen aan welke scholingseisen een leraar moet voldoen. Het register is bedoeld voor leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Herbeoordeling
Iedere vier jaar wordt een inschrijving opnieuw beoordeeld. Leraren die niet voldoen aan de criteria krijgen een aantekening bij hun vermelding in het Lerarenregister. Deze aantekening vervalt als de leraren kunnen aantonen dat hun vaardigheden weer op orde zijn. 

Meer informatie over:

de Eerste Kamer en het Lerarenregister
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/02/21/lerarenregister-aangenomen-door-eerste-kamer