Overzicht

Drie Leernetwerken Wijkverpleging benoemd tot koploper

  • 30 maart 2017

Drie van de door ZonMw gefinancierde Leernetwerken Wijkverpleging hebben erkenning gekregen als koploper van Zorgpact. De koplopers willen graag van elkaar leren.

Een van deze koplopers is de Haagse Learning Community Wijkverpleegkunde, een samenwerkingsverband van de Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan en zeven zorginstellingen. Het netwerk organiseert maandelijkse bijeenkomsten, waarin studenten, wijkverpleegkundigen en docenten actuele thema’s in de wijkzorg behandelen. Daarnaast wordt gewerkt met duo’s van wijkverpleegkundigen en docenten en met wijkleerteams, waarin mbo- en hbo-studenten stage lopen.

Online uitwisselen
Ook het digitale leernetwerk WijkLink Oost (een online platform waar studenten, wijkverpleegkundigen en docenten ervaringen uitwisselen, kennis delen en vragen stellen) behoort tot de koplopers. Inmiddels zijn er bijna viijfhonderd leden actief, van vijftien zorginstellingen uit de Achterhoek, Salland en Twente.
 
Studentengroepen in de wijk
Het derde koploperproject is ontwikkeld door Hogeschool InHolland met twee zorginstellingen. Zij creëerden leer- en innovatienetwerken (LIN’s): leeromgevingen waar hbo-v-studenten samen met wijkverpleegkundigen de zorg voor cliënten verbeteren. Studenten lopen bij wijze van ‘stage-plus’ mee met wijkverpleegkundigen in de wijk en worden daarbij ondersteund door een verpleegkundedocent. 
 
Over het Zorgpact
Het Zorgpact –een initiatief van de ministeries van OC&W en VWS - stimuleert de samenwerking tussen zorg- en onderwijsinstellingen en gemeenten, zodat zij kunnen inspelen op de veranderingen in de zorg.
 
 
Meer informatie over:
 
de drie koplopers 
 
het Zorgpact