Overzicht

Proeftuinen over standaardiseren zorggegevens

  • 6 januari 2017

Zo’n veertig verpleegkundigen, verzorgenden, informatiespecialisten van zorginstellingen en leveranciers van elektronische patiëntendossiers (EPD’s) kwamen op 14 december 2016 bij elkaar in een proeftuinbijeenkomst om te praten over hoe je patiëntgegevens op uniforme wijze uitwisselt.

Patiëntgegevens worden nu nog niet altijd op dezelfde manier vastgelegd. Er worden verschillende termen gebruikt voor een probleem. Dat maakt de uitwisseling lastig. V&VN is daarom samen met Nictiz en het programma ‘Registratie aan de bron’ een project gestart om zorggegevens te standaardiseren. Er worden eenduidige termen ontwikkeld die op dezelfde manier, dus gestandaardiseerd, worden ingebouwd in het EPD.

Kernset
Samen met meer dan duizend verpleegkundigen en verzorgenden uit alle zorgsectoren zijn de belangrijkste patiëntproblemen vastgesteld en gestandaardiseerd (de kernset). Deze 135 patiëntproblemen hebben een term en definitie én er is vastgesteld hoe zij moeten worden ingebouwd in het EPD. Zo kunnen zorggegevens worden uitgewisseld en zijn ze (her)bruikbaar in verschillende zorgsectoren. Er wordt ook gewerkt aan het standaardiseren van de overige gegevens, zoals interventies en zorgresultaten.

Proeftuinen
Zo’n tien organisaties zijn koploper: zij werken in de praktijk met de gestandaardiseerde gegevens. Eens per maand komen ze bij elkaar en delen hun ervaring in een proeftuinbijeenkomst.

Meer informatie over:

het standaardiseren van zorggegevens

http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1697353/Samenwerken-aan-een-taal-in-de-zorg
https://www.nictiz.nl/Paginas/nationale-kernset.aspx