Overzicht

Hoge werkdruk leidt tot fouten

  • 6 januari 2017

Bijna de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft door de hoge werkdruk ooit een fout gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 5600 leden van V&VN.

Van de respondenten geeft 24 procent aan dat de hoge werkdruk invloed heeft op de patiëntveiligheid. Een vijfde heeft wel eens overwogen te stoppen met het werk vanwege het risico op het maken van een fout.

Grote risico’s 
Een derde van de verpleegkundigen en verzorgenden zegt vaak tot (bijna) altijd een hoge werkdruk te ervaren. Dit heeft regelmatig invloed op de kwaliteit van hun werk, geeft 32 procent aan. Het maken van fouten heeft gevolgen voor het functioneren van 30 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden. Zij geven aan dat ze last hebben van slapeloze nachten, dat ze zich onzeker en gespannen voelen tijdens hun werk. 60 Procent geeft aan dat ze geen begeleiding kregen van hun werkgever. 

Begeleiding en nazorg
Eerder publiceerde het televisieprogramma Zorg.nu de resultaten van de enquête over werkdruk onder verpleegkundigen, werkzaam in het ziekenhuis. Op de website van V&VN staan de resultaten van de totale beroepsgroep. 



Meer informatie over:

het onderzoek naar werkdruk en fouten

http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1695520/Hoge-werkdruk-leidt-tot-fouten