Overzicht

Wijkleerteam Oosterwolde

  • 19 februari 2016

In woonzorgcentrum Rikkingahof (onderdeel van zorggroep Liante) in Oosterwolde zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van start gegaan in een wijkleerteam.

Het merendeel van de zestien deelnemers komt uit een uitkeringssituatie en is door de gemeente Ooststellingwerf aangedragen. Zij volgen allemaal de eenjarige opleiding Dienstverlening, niveau 2, bij ROC De Friese Poort. Dit is een combinatie van de opleidingen Helpende Zorg en Welzijn en Facilitair Medewerker. Twee dagdelen per week gaan de deelnemers naar school; zestien uur lopen ze stage. Ze leveren niet-geïndiceerde zorg in de wijk: ze vergezellen bijvoorbeeld oudere wijkbewoners naar de huisarts, maken een wandeling met ze, lezen samen de krant. Sommigen hebben al aangegeven na het behalen van het diploma te willen doorstromen naar de opleiding Verzorgende IG.

Wie doet wat?
De gemeente Ooststellingwerf betaalt de kosten van de opleiding, de huur van de school in Oosterwolde voor de lesmomenten, de rode polo’s van de leden van het wijkteam en hun fietsen met fietstassen. Vanuit Liante worden de stageplaatsen en de begeleiding aangeboden. ROC Friese Poort heeft gezorgd voor de inrichting van de theorie- en praktijklokalen.

WijkLeerbedrijf
Op andere plekken in het land werd al eerder gestart met zogeheten WijkLeerbedrijven, een concept van Calibris dat overlap vertoont met het Wijkleerteam.



Meer informatie over:

het wijkleerteam
https://www.rocfriesepoort.nl/nieuws/zorggroep-liante-en-roc-friese-poort-opleiden-doen-we-samen
http://www.liante.nl/news/84/163/Wijkleerteam-in-beeld