Overzicht

Vaker bij- en nascholing

  • 19 februari 2016

Negen van de tien zorgverleners hebben het afgelopen jaar een bij- of nascholing gevolgd. De deelname aan bij- en nascholingsactiviteiten is sinds 2009 licht gestegen.

Dat blijkt uit vragenlijstonderzoek van het Nivel onder zorgverleners: verpleegkundigen, verzorgenden, agogisch begeleiders en praktijkondersteuners werkzaam in ziekenhuizen, ggz, zorg voor mensen met een beperking, thuiszorg, intramurale ouderenzorg of huisartsenpraktijken.

Scholingsaanbod voldoende
Zorgverleners houden vaak (84%) bij welke scholingsactiviteiten zij volgen. Bijna driekwart (73%) vindt het scholingsaanbod van de werkgever voldoende. De helft heeft regelmatig een functioneringsgesprek met de leidinggevende. Iets meer dan de helft (53%) heeft het afgelopen jaar met de leidinggevende gesproken over loopbaanmogelijkheden en bij vier op de tien zijn aanvullende opleidingen besproken. Zorgverleners oordelen vaak neutraal over de loopbaanmogelijkheden (41%) en –begeleiding (48%); 16% is ontevreden hierover.

Werkdruk een probleem
Andere belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn dat zorgverleners positief over hun werk blijven; ze geven het gemiddeld een 7,6. Zorgverleners zijn in 2015 echter minder tevreden over de werkdruk dan in eerdere jaren. Ook geven zij vaker aan dat er te weinig maatregelen zijn getroffen om de werkdruk te verlichten, terwijl ze graag zouden zien dat de werkdruk en vermindering van administratieve lasten geregeld zouden worden.

Meer informatie over:

het onderzoek van het Nivel
http://www.nivel.nl/sites/default/files/bestanden/aantrekkelijkheid-werken-zorg-2015.pdf