Overzicht

Toekomst van opleidingen PVH en POH-S

  • 19 februari 2016

De opleiding tot praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (PVH) wordt voortgezet en de opleiding tot praktijkondersteuner huisartsenzorg somatiek (POH-S) wordt hervat, zo hebben de betrokken partijen afgesproken.

Hiermee komt een einde aan een onzekere periode. In afwachting van de komst van de praktijkverpleegkundige werd de hbo-opleiding tot POH-S namelijk stilgelegd, terwijl pas over vier jaar afgestudeerden uit de hbo-opleiding tot PVH uitstromen. In de afgelopen periode is krapte op de arbeidsmarkt ontstaan. Voor beide functies bestaat perspectief binnen de huisartsenpraktijk.

Verantwoordelijkheden
De POH-S is verantwoordelijk voor minder complexe zorg en behandeling bij chronische aandoeningen (naast de PVH). De PVH is verantwoordelijk voor hoogcomplexe zorg en de coördinatie daarvan. Uitgangspunt voor de beide functies zijn de bestaande competentieprofielen voor POH-S en PVH, beiden opgeleid op hbo-niveau.

Kwaliteitsbewaking

Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH), waarin werkgevers en werknemers samenkomen, organiseert met het veld voldoende stageplaatsen. SSFH bewaakt verder de kwaliteit van de POH-S-opleidingen via certificering en realiseert een landelijk uniform toelatingsassessment voor deze opleiding. De oproep aan opleiders is om beide leerlijnen tot POH-S en PVH aan te bieden in het hoger beroepsonderwijs.

Meer informatie over:

de afspraken over het voortzetten van de opleidingen

https://www.ssfh.nl/activiteiten/actueel/de-praktijkondersteuner-somatiek-poh-s-blijft-onderdeel-van-het-team-in-de-huisartsenpraktijk/