Overzicht

Instroom zorgopleidingen te laag

  • 19 februari 2016

De instroom van studenten in hbo-opleidingen in de zorg moet snel omhoog om te kunnen voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt.

Al twee jaar dreigen tekorten aan medewerkers op hbo-niveau. Dat blijkt uit het rapport Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015. Dit biedt enerzijds kansen voor de doorstroom en ‘opscholing' van medewerkers. Anderzijds is de uitdaging om de instroom te vergroten bij deze hbo-opleidingen extra groot, omdat sommige opleidingen op dit moment nog met een numerus fixus werken. Dit laatste vanwege een gebrek aan stageplaatsen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Verpleegkunde. Hierdoor dreigt een vicieuze cirkel te ontstaan.

Curricula aanpassen

Naast het vergroten van de instroom moeten opleidingen hun curricula verder aanpassen aan de vaardigheden en competenties die straks gevraagd worden. Op deze manier vergroten ze bovendien de doorgroeimogelijkheden en wendbaarheid van medewerkers en daarmee hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt.

Al eerder gesignaleerd

Dat er een tekort aan (vooral) hoger opgeleid zorgpersoneel zou ontstaan, werd in eerdere arbeidsmarktrapporten al voorzien (voor 2015). Het aantal hbo-functies in de zorg stijgt nu inderdaad ook al. Dat komt door een toename van complexe zorg- en ondersteuningsvragen en door technologische ontwikkelingen als eHealth en robotisering.


 
Meer informatie over:

het rapport
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/02/09/arbeid-in-zorg-en-welzijn-jeugdzorg-en-kinderopvang-2015
https://www.ssfh.nl/activiteiten/actueel/instroom-opleidingen-zorg-en-welzijn-te-laag-voor-toekomstige-vraag-personeel/