Overzicht

Experimentele mbo-opleidingen

  • 19 februari 2016

Onlangs gaf het kabinet het groene licht voor een experimenteerregeling, waarbij mbo-scholen op regionaal niveau samen met het bedrijfsleven nieuwe opleidingen kunnen ontwikkelen.

Veel toekomstige beroepen liggen op het grensvlak tussen verschillende sectoren. Zorgprofessionals hebben bijvoorbeeld steeds meer met technologie te maken, zoals zorgrobots, zorg op afstand, gezondheidsapps en nieuwe apparatuur voor de zorgsector. De nieuwe regeling maakt het mogelijk om ook op te leiden voor dat grensvlak en beter in te spelen op opkomende beroepen.

Eigen initiatief
Voor het eerst krijgen een onderwijsinstelling en het bedrijfsleven nu de mogelijkheid om samen een kwalificatie samen te stellen en op basis hiervan het onderwijs vorm te geven. De experimentele regeling is een aanvulling op de eerdere herziening van de kwalificatiestructuur in het mbo en de introductie van keuzedelen.

Aandachtspunten
De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) reageert overwegend positief op de plannen, maar benoemt wel enkele aandachtspunten. Zo moeten docenten de tijd krijgen om herziene opleidingen goed vorm te geven, is het belangrijk dat het diploma ‘waardevast’ blijft (ook buiten de eigen regio) en zou de overzichtelijkheid van de kwalificatiestructuur bewaakt moeten worden.

Meer informatie over:

de experimenteerregeling
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/01/08/kabinet-geeft-mbo-scholen-meer-ruimte-voor-eigen-regionaal-opleidingsaanbod