Overzicht

Afname instroom hoger onderwijs

  • 19 februari 2016

De instroom in zowel het hbo als het wo is dit jaar geringer dan voorheen, maar de sector gezondheidszorg (hgzo) groeit nog wel licht.

De instroom van eerstejaars in het wo daalde met 0,9% naar 43.876 studenten. In het hbo schreven 93.918 studenten zich in voor het eerste jaar van een opleiding, 8,3% minder dan vorig jaar. De dalende trend geldt niet voor het hgzo: in 2014 waren er 44.335 studenten ingeschreven aan een gezondheidszorgopleiding, in 2015 waren dat er 45.382. Verpleegkunde is met 16.372 studenten de populairste opleiding in deze sector.

Afgeschrikt door leenstelsel
Thom de Graaff, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, stelt dat de afgelopen twee jaar de instroom in het hbo hoger was dan gemiddeld door een groep studenten die de invoering van het leenstelsel vóór wilden blijven. ‘Die extra instroom is nu weggevallen. En wij denken dat een ander deel van de daling samenhangt met studenten die daadwerkelijk door het leenstelsel worden afgeschrikt. Of er sprake is van een structurele trend valt nog niet te zeggen.’ De grootste daling is te zien in de sector onderwijs, -18,1%.

Meer informatie over:

de instroomcijfers
hbo en wo
http://www.vereniginghogescholen.nl/actueel/actualiteiten/instroom-hbo-afgenomen-maar-forse-groei-aantal-gediplomeerden
http://www.vsnu.nl/nl_NL/nieuwsbericht/nieuwsbericht/244-opnieuw-recordaantal-studenten-aan-universiteiten.html