Overzicht

Onderwijsprojecten Nationaal Programma Ouderenzorg

  • 26 oktober 2016

Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) blijkt dat de producten van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) de bekwaamheden van professionals en studenten een positieve impuls geven.

Ook sluiten ze goed aan bij de kernwaarden van ouderen, zoals gezond oud worden en goede informele zorg. Maar de NFU is ook kritisch. De onderwijsprojecten hebben wel veel algemene kennis opgeleverd, maar voor wonen en welzijn en voor bepaalde specifieke problemen (zoals mondzorg, medicatie, depressie) bij ouderen zijn weinig onderwijsproducten ontwikkeld. Ook zijn er weinig onderwijsproducten voor paramedici, professionals die in de welzijnssector werken of professionals die actief zijn in het domein van wonen. En geen van de deelnemende projecten heeft onderwijsproducten ontwikkeld voor de oudere zelf. De NFU constateert verder dat bestaande kennis over ouderenzorg vaak niet in de praktijk belandt.


Over het NPO
Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) is gestart in 2008 en loopt door tot eind 2016. In meer dan 125 projecten werken organisaties samen om ouderen te helpen hun leven zo zelfstandig en zo waardevol mogelijk te blijven leiden. Ook als iemand afhankelijk wordt van zorg of ondersteuning. In veel NPO-projecten zijn verschillende onderwijsproducten gemaakt, gericht op de ontwikkeling van competenties van diverse professionals.


Meer informatie over:

Het onderzoek van de NFU
http://www.beteroud.nl/ouderen/nieuws-groei-populariteit-ouderenzorg.html
http://www.nfu.nl/publicaties/onderwijs-in-het-nationaal-programma-ouderenzorg-npo/weging-van-de-resultaten-conclusie/