Overzicht

Bijscholing in Participatiekliniek

  • 25 oktober 2016

Hoe is het om zelf met ouderdomskwalen en dementie te moeten leven? Bijna 7000 verzorgenden en verpleegkundigen gaan dat de komende tijd ervaren in de Participatiekliniek in het Brabantse Megen.

In de Participatiekliniek, een initiatief van V&VN, worden de professionals 24 uur opgenomen om te voelen hoe het is om oud te zijn en van alles te mankeren. Aan de mankementenbalie krijgen ze ouderdomskwalen toegewezen, waar hinderlijk aanwezige attributen bij horen, zoals rolstoelen, oordoppen en een loodzwaar ouderdomspak. Zo ondervinden zij hoe het is om de regie uit handen te geven.

Hoe kan het anders?
De 24-uurs opname in De Participatiekliniek moet volgens Sonja Kersten, directeur van V&VN, de discussie onder verzorgenden en verpleegkundigen op gang brengen over hoe ze hun werk anders en beter kunnen doen, bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar de talloze afvinklijstjes die de werkdruk verhogen.

Vergelijkbaar initiatief
De Participatiekliniek doet denken aan een vergelijkbaar initiatief als het zorgethisch lab van sTimul in Terneuzen.



Meer informatie over:

de Participatiekliniek
http://www.participatiekliniek.nl
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1649760/Verzorgenden-kruipen-in-de-huid-van-verpleeghuisbewoner-in-de-ParticipatieKliniek