Overzicht

Verpleegkundig specialist aan het roer

  • 25 januari 2016

Utrecht kent sinds november een ‘nurse-led clinic’. Twee verpleegkundig specialisten staan, samen met twee huisartsen, een praktijkverpleegkundige en een doktersassistente, aan het roer van dit gezondheidscentrum.

Patiënten kunnen in veel gevallen worden geholpen door een verpleegkundig specialist. Wanneer de zorgvraag complex is, sturen de verpleegkundig specialisten patiënten door naar de huisarts. De zorg wordt hierdoor beter en goedkoper, stelt Carolien Sino, instituutsdirecteur Verpleegkundige Studies van Hogeschool Utrecht, een van de initiatiefnemers van de nurse-led clinic en voormalig redactielid van OenG. Zij noemt de nurse-led clinic een ‘academische werkplaats verpleegkunde’ die Hogeschool Utrecht de kans biedt om onderzoek, onderwijs en praktijk met elkaar te verbinden.

Stageplekken aangeboden
Bijkomend voordeel: Sino heeft interessante stageplekken in de aanbieding. ‘De rol van de eerstelijnszorg zal de komende jaren toenemen. Dat betekent dat hbo-v -studenten in de toekomst steeds vaker in de eerste lijn komen te werken. Wij willen straks ook bachelor-studenten een stageplek bieden om het belang van de eerstelijnszorg te laten zien.’



Meer informatie over:

De nurse-led clinic
http://students.uu.nl/nieuws/nurse-led-clinic-in-leidsche-rijn
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/935467/Verpleegkundig-specialist-steeds-vaker-in-eerstelijnszorg#sthash.sfjOEuEX.dpuf