Overzicht

Steeds meer langstudeerders

  • 25 januari 2016

De eindscriptie is voor steeds meer hbo-studenten een onneembare horde, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Een kwart van alle hbo’ers is na vijf jaar nog aan het studeren, blijkt uit nieuw onderzoek van de grote hogescholen in de Randstad. Een aantal oorzaken voor de oplopende studievertraging is al langer bekend: studenten switchen steeds vaker van opleiding en hebben daardoor minder kans om de studie in de vijf jaar die ervoor staat af te ronden en ze besteden meer tijd aan bijbanen.

Versnelling
Maar er komt iets bij. Sinds 2012 groeit het aantal langstudeerders namelijk twee keer zo snel. Tussen 2008 en 2012 dijde de groep jaarlijks met één procent uit, maar de afgelopen twee jaar kwam er ineens 4,5 procent bij. De acceleratie valt samen met het moment waarop de keurmeesters van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie de beoordeling van de eindscripties scherper tegen het licht gingen houden, constateert Marjon Molenkamp, senior beleidsonderzoeker bij de Hogeschool Rotterdam, die het langstudeerdersonderzoek coördineerde. Bovendien leggen hogescholen de lat ook zelf steeds hoger.

Meer tijd nodig
Opvallend genoeg weet een flink deel van de langstudeerders na zes, zeven of acht jaar de studie toch nog af te ronden, waardoor het studierendement van een lichting oploopt naar zeventig tot 75 procent.

Meer informatie over:

het onderzoek van de hogescholen in de Randstad
http://www.aob.nl/default.aspx?id=12&article=51916