Overzicht

Promotie verpleegkundig specialist Maarten van Vliet

  • 25 januari 2016

Maarten van Vliet, verpleegkundig specialist op de afdeling medische oncologie van het Radboudumc in Nijmegen, is gepromoveerd. In zijn onderzoek laat hij zien hoe uren 'gewonnen' kunnen worden in een situatie waarin snel handelen van levensbelang is.

Wanneer tijdens de behandeling van een hematologische ziekte een ontsteking of infectie optreedt, is het letterlijk van levensbelang om dit direct te signaleren en te behandelen. Concreet: het vaststellen van koorts (als uiting van een ontsteking), gevolgd door de onmiddellijke toediening van antibiotica. Hiervoor is optimale ondersteunende zorg direct bij de eerste signalen van klinische achteruitgang vereist. Een deel van deze zorg moet op een intensive care (IC) worden gegeven, zo blijkt uit het onderzoek.

Overlevingskans
Van Vliet zag in zijn onderzoek ook dat er in de afgelopen tien jaar meer mensen op een IC werden opgenomen tijdens de behandeling van de hematologische ziekte en dat de overlevingskans verbeterd is, zowel in het Radboudumc als landelijk.

MANP
Van Vliet studeerde verpleegkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar hij in 1994 zijn diploma behaalde. Hij rondde in 2003 de masteropleiding advanced nursing practice (MANP) met goed resultaat af.

Meer informatie over:

het onderzoek van Maarten van Vliet
www.venvn.nl/Berichten/ID/925392/Verpleegkundig-specialist-Maarten-van-Vliet-promoveert#sthash.SaYVjv40.dpuf
http://www.ru.nl/buitenpromovendi/vm/promoties/@1008040/intensive-supportive-care-during-treatment-for/