Overzicht

Haperende rekenvaardigheid

  • 25 januari 2016

Het lijkt nog altijd niet best gesteld met de rekenvaardigheid van verpleegkundigen.

In 2007 en 2010 deed Nursing onderzoek naar verpleegkundig rekenen. Beide keren kregen de deelnemende verpleegkundigen een rekentoets voorgelegd en beide keren bleek dat veel verpleegkundigen moeite hebben met rekenen.

Ernstige fouten
In oktober 2015 deden 1630 respondenten mee aan een enquête van Nursing over verpleegkundig rekenen. Veertig procent van de deelnemers geeft aan weleens een rekenfout te hebben gemaakt bij medicatietoediening. In zeven procent van de gevallen had dit consequenties voor de patiënt. Op de vraag of een collega weleens een rekenfout heeft gemaakt bij medicatietoediening antwoordt zestig procent ‘ja’. De fout had in bijna twintig procent van de gevallen consequenties voor de patiënt. Elf respondenten noemen zelfs overlijden als gevolg van de medicatiefout.

Behoefte aan bijscholing
Verpleegkundigen hebben (meer) behoefte aan bijscholing in verpleegkundig rekenen, zo blijkt uit de enquête. De helft krijgt geen ondersteuning vanuit de werkgever. Er zijn echter ook werkgevers die wel degelijk aandacht schenken aan de verpleegkundige rekenvaardigheid, zoals het Medisch Spectrum Twente, waar verpleegkundige rekenvaardigheid onderdeel is van het ziekenhuisbeleid.

Rekenvaardigheid verzorgenden
Ook studenten in opleiding tot verzorgende hebben soms problemen met rekenen. Bij ROC Graafschap College werd daarom in 2012-2013 een nieuw Leertraject Verpleegkundig Rekenen ontwikkeld.



Meer informatie over:

de enquête van Nursing
http://www.zorgvisie.nl/Personeel/Nieuws/2015/11/Rekenvaardigheid-verpleegkundigen-nog-steeds-te-laag-2724244W/
http://www.nursing.nl/Verpleegkundigen/Achtergrond/2015/12/Bijna-iedereen-haalt-100-goed-op-de-rekentoets