Overzicht

Werken aan gemeenschappelijke kennisbasis

  • 14 september 2016

Met het definiëren van een duurzame body of knowledge (BoK) hebben de mbo-scholen voor zorg, welzijn en sport samen gewerkt aan een uniforme beschrijving van de kennisbasis.

Vakkennis is cruciaal, zeker bij het opleiden van beginnende beroepsbeoefenaren. Kennis moet daarom een goede plek krijgen in het curriculum van een opleiding, in de toetsing (om ervan te leren) én in de examinering (om te kwalificeren). Met een kennisbasis kunnen het onderwijs en werkveld aan de slag om de kennis op het juiste niveau en met de juiste inhoud, zoals beschreven in de kwalificatiedossiers, vorm te geven.

Eigen bijdrage leveren
Sinds 23 juni kunnen vertegenwoordigers uit het onderwijs- en het werkveld digitaal een bijdrage leveren aan de kennisbasis. De website Bokkennisbasis.nl stelt hen in de gelegenheid zelf de kennisbasis voor het kwalificatiedossier binnen de sector aan te vullen en hierop feedback geven. Op die manier wordt de kennisbasis versterkt en sluit deze nog beter aan op de beroepspraktijk.

Toetsitems
De BoK vormt voor een aantal examenleveranciers (Prove2Move, Consortium Beroepsonderwijs, Edu’actief, SteAG) de basis voor de ontwikkeling van kennistoetsitems. Onderwijs en bedrijfsleven geven hier samen, onder regie van de examenleveranciers, vorm aan.



Meer informatie over:

de kennisbasis
https://www.mboraad.nl/sectoren/zorg-welzijn-en-sport-zws/body-knowledge-basis-voor-ontwikkeling-van-digitale
http://www.bokkennisbasis.nl/