Overzicht

Deskundigheid verpleeghuispersoneel soms niet passend

  • 14 september 2016

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) publiceerde in juli een lijst van 150 verpleeghuisinstellingen die niet klaar zijn voor de steeds complexere zorg die ze moeten verlenen, onder andere doordat de deskundigheid van hun medewerkers niet aansluit bij de zorgbehoefte van cliƫnten. Binnenkort verschijnt een update van de lijst.

De kennis en vaardigheid van medewerkers bleek op sommige punten onvoldoende om aan de steeds complexere zorgvragen te kunnen voldoen. In 20 procent van de verpleeghuizen pasten medewerkers vrijheidsbeperkende maatregelen niet zorgvuldig toe. In bijna 40 procent werkten medewerkers niet volgens afgesproken protocollen en richtlijnen. In 39 procent van de 150 instellingen voerden medewerkers geen tweede controle uit bij risicovolle medicatie. Een kwart had onvoldoende vastgelegd welk soort zorgverlener betrokken is bij de verschillende onderdelen van de zorg.

Nieuwe lijst
De lijst deed veel stof opwaaien. Ook bij verpleeghuizen, die erop wezen dat de lijst de situatie weergaf van maart 2016 en dat veel instellingen die erop stonden zich inmiddels al hadden verbeterd of bezig waren dat te doen. In oktober verschijnt een nieuwe lijst.

Meer informatie over:

De kritiek van de IGZ
http://www.igz.nl/actueel/nieuws/eindrapport_toezicht_op_150_verpleegzorginstellingen.aspx
http://www.igz.nl/actueel/nieuws/lijst-150-verpleegzorginstellingen.aspx