Overzicht

Intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg

  • 8 juli 2016

Veel zorgprofessionals in de ouderenzorg vinden het lastig om op een positieve manier aandacht te geven aan intimiteit en seksualiteit van cliënten. Ze pleiten voor scholing en deskundigheidsbevordering.

Het beleid van veel oudereninstellingen richt zich met name op wat cliënten en verzorgenden niet mogen, zo bleek onlangs tijdens een bijeenkomst van Vilans, Actiz en Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit. Gevolg is dat er alleen aandacht is voor intimiteit en seksualiteit als er problemen zijn, zoals een grensoverschrijdende bewoner.

Taboe
Sowieso is seksualiteit bij ouderen een taboe voor veel medewerkers. Zij vinden het lastig om hierover te spreken, ook met de familie van bewoners. De taak van de verzorgende is bovendien niet altijd even duidelijk. Wat wordt er van verzorgenden verwacht en welke kennis en vaardigheden hebben ze daarbij nodig?

Item in opleidingen
Deelnemers aan de bijeenkomst zien verschillende oplossingen voor dit soort knelpunten. Ze denken onder meer dat het belangrijk is het thema wordt opgenomen in de opleidingen en dat er meer wordt gewerkt aan deskundigheidsbevordering van medewerkers, onder andere via scholing. Op Zorgvoorbeter.nl komen binnenkort handvatten en informatie waar verzorgenden zelf mee aan de slag kunnen.

Meer informatie over:

de bijeenkomst
http://www.seksindepraktijk.nl/nieuws/n/aandacht-voor-intimiteit-en-seksualiteit-de-ouderenzorg