Overzicht

Scholing over agressie essentieel

  • 25 mei 2016

De agressie op het werk neemt toe; ruim de helft van de werknemers in de verpleging krijgt ermee te maken. Scholing over het omgaan met agressie is daarom van essentieel belang, vindt V&VN.

Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat 52 procent van de werknemers in de verpleging te maken krijgt met agressie. Dat percentage ligt veel hoger dan in  andere sectoren. Voor 17 procent van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten is de blootstelling aan agressie dagelijks het geval en bij 26 procent wekelijks. Uit een enquête van beroepsvereniging V&VN onder zeshonderd verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten blijkt dat 63 procent ervaart dat incidenten met agressie de afgelopen vijf jaar zijn toegenomen.

Agressie afwenden
Om agressie te leren pareren, is scholing belangrijk. V&VN ontwikkelde daarom de training Agressie Afwenden waarbij verpleegkundigen en verzorgenden leren met dit probleem om te gaan. Vragen die bij deze training aan bod komen, zijn: Hoe ontstaat agressie? Hoe kun je omgaan met agressie? Hoe verwerk je een incident? Hoe kun je agressie helpen voorkomen? En wat kan de werkgever doen?
 
Meer informatie over:

het onderzoek van TNO

http://www.monitorarbeid.tno.nl/dynamics/modules/SPUB0102/view.php?pub_Id=100373&att_Id=4911

de enquête van V&VN
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1341097/Enquete-VVN-agressie-neemt-toe