Overzicht

Meer bijscholing nodig voor wijkverpleegkundigen

  • 25 mei 2016

Er is meer deskundigheidsbevordering nodig voor verzorgenden in wijkteams.

Dat blijkt uit het rapport Verzorgenden in wijkteams van ZonMw. Volgens de onderzoekers heeft de nieuwe rol van verzorgenden in wijkteams nog te weinig aandacht gehad.

Passende bijscholing noodzakelijk
Het grootste deel van de verpleging en verzorging in de wijk wordt uitgevoerd door de mbo- verpleegkundigen en verzorgenden. Het gaat in de wijkverpleging om een groep van bijna 50.000 werknemers. Verzorgenden zijn met name verantwoordelijk voor de uitvoerende taken: het actief betrekken van de cliënt en zijn omgeving bij de zorg, de omslag van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Samenwerken binnen het team en met andere disciplines en organisaties in de wijk speelt een steeds grotere rol. Uit het onderzoek blijkt dat verzorgenden nog niet altijd voldoende kennis hebben, dat ze moeite hebben om hun plek te vinden in de - veelal zelfsturende - teams  en dat ze nog onvoldoende op een passende wijze worden bijgeschoold voor deze nieuwe manier van werken. Meer aandacht hiervoor is nodig, bij initiële opleidingen, bij individuele bijscholing en tijdens het leren op de werkplek en binnen de wijkteams. 



Meer informatie over:

het rapport Verzorgenden in wijkteams
http://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meer-deskundigheidsbevordering-nodig-voor-verzorgenden/
http://www.zonmw.nl/nl/publicaties/detail/rapport-verkenning-deskundigheidsbevordering-verzorgenden-in-de-wijk/?no_cache=1&cHash=e6ee2256de1fe899ec225e818841219f
http://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/meer-deskundigheidsbevordering-nodig-voor-verzorgenden/