Overzicht

Kritiek op lerarenregister

  • 25 mei 2016

De Raad van State uitte onlangs forse kritiek op het wetsvoorstel tot invoering van een lerarenregister. De invoering zou ‘prematuur’ zijn.

Iedere bevoegde leraar die in functie is, zou zich moet registreren in het lerarenregister. Om zijn lesbevoegdheid te behouden, moet deze leraar elke vier jaar aantonen dat hij zijn bekwaamheid heeft onderhouden. Tegelijkertijd wordt het recht op professionele ontwikkeling van de leraar geregeld. Het wetsvoorstel voert ook een registervoorportaal in, waarin leraren worden geregistreerd die (nog) niet aan de bevoegdheidseisen voldoen.

Eerst andere zaken aanpakken
Volgens de Raad van State is het nog te vroeg om het lerarenregister in te gaan voeren. Het verbeteren van de positie en de kwaliteit van de leraren begint namelijk met het aanpakken van het onbevoegd lesgeven door het wegnemen van de oorzaken van het lerarentekort. Verder zullen het aanbod en de kwaliteit van lerarenopleidingen beter moeten worden afgestemd op de bijscholingsvraag van scholen en zal de beroepsgroep tot ontwikkeling moeten komen. Tot slot zullen er voldoende tijd en middelen ter beschikking moeten worden gesteld.

Gefaseerd invoeren
Naar aanleiding van het advies is het wetsvoorstel aangepast en stelt het kabinet voor om het lerarenregister en registervoorportaal gefaseerd in te voeren, te starten op 1 augustus 2018.

Meer informatie over:

de kritiek van de Raad van State

https://www.raadvanstate.nl/adviezen/samenvattingen/tekst-samenvatting.html?id=384&summary_only=   

het (vrijwillige) lerarenregister
https://www.registerleraar.nl/