Overzicht

Hoe behoud je hbo-v'ers voor de ouderenzorg?

  • 25 mei 2016

Mariëlle Kalverda deed voor Actiz onderzoek naar het binden en boeien van de hbo-verpleegkundige in de intramurale ouderenzorg.

Door de grotere complexiteit van zorg is er een toenemende vraag naar hbo-verpleegkundigen in de intramurale ouderenzorg. Veel studenten verpleegkunde hebben echter een negatief beeld van dit werkveld en kiezen er niet voor. Om dit te veranderen, begonnen Actiz en V&VN al eerder de campagne Hbo-v in de ouderenzorg; daar zit meer achter

Meer uitdaging gewenst
Hbo-verpleegkundigen die wél voor de ouderenzorg kiezen, blijken lastig ‘vast te houden’.  In haar afstudeeronderzoek geeft Mariëlle Kalverda adviezen voor hoe het beter kan. Zij stelt dat werkgevers aantrekkelijker zijn, wanneer vooraf goed is nagedacht over de positie van hbo-verpleegkundigen en als ze voldoende uitdaging en afwisseling van taken bieden.

VGG behouden
Naar aanleiding van de adviezen gaat Actiz verdere activiteiten ondernemen. Er komen goede voorbeelden van de inzet van hbo-verpleegkundigen in de intramurale ouderenzorg op de website, er is een netwerk in de maak om de huidige VGG’ers te ondersteunen en Actiz pleit voor het behoud van de VGG in de nieuwe brede hbo-v-opleiding.



Meer informatie over:

het onderzoek van Mariëlle Kalverda
http://www.actiz.nl/nieuws/web/ouderenzorg/open/2016/04/rapport-binden-en-boeien-van-de-hbo-verpleegkundige-intramuraal

de VGG
http://hbo-vgg.net/