Overzicht

Gesprekskaart bevordert zelfmanagement

  • 25 mei 2016

Veerle Wolters, studente ‘Bachelor of Nursing’, ontwikkelde (samen met Vilans) de gesprekkaart ‘Baas over je eigen gezondheid’.

De gesprekskaart is inzetbaar ter voorbereiding op of tijdens een consult bij de huisarts. De kaart bestaat uit een aantal aandachtsgebieden, zoals voeding, beweging, stress, gewicht, medicatie, slaap/rust en seksualiteit. Op de andere zijde staan enkele vragen die behulpzaam zijn bij het samen met de patiënt in kaart brengen van persoonlijke wensen, doelen en acties.

Drie componenten
Uit onderzoek blijkt dat patiënten door het toepassen van zelfmanagement de regie meer in eigen hand hebben en daardoor minder afhankelijk worden van hun zorgverlener. De patiënt kan beter voor zichzelf opkomen en ervaart hierdoor een hogere kwaliteit van leven. Wolters: ‘Studies laten zien dat informatie geven over zelfmanagement noodzakelijk is, maar vaak niet voldoende voor het adequaat toepassen ervan. Het inzetten van drie componenten - een individueel zorgplan, motiverende gesprekstechnieken en het bepalen van onderwerp-topics tijdens een consult - blijkt het meest effectief.’ In de gesprekskaart zijn deze drie componenten verwerkt.



Meer informatie over:

de gesprekskaart

http://www.kennispleinchronischezorg.nl/eerstelijn/zelfmanagement-nieuws-gesprekskaart-diabetes-laaggeletterdheid.html