Overzicht

Zingeving in de zorg

  • 8 april 2016

Steeds vaker krijgen zorgverleners te maken met zingevingsvraagstukken. ZonMW wil het debat hierover een impuls geven en kennisontwikkeling stimuleren via het ZonMw-signalement ‘Zingeving in de zorg: de mens centraal.’

In het signalement zijn vier kennisthema’s rondom zingeving in zorg uitgewerkt in essays. Deze bespreken actuele wetenschappelijke inzichten en agenderen inhoudelijke kennisvragen. Interviews vanuit verschillende praktijkperspectieven en zorgdomeinen vullen de essays aan. Daarnaast zijn de resultaten van een peiling opgenomen die Patiëntenfederatie NPCF op verzoek van ZonMw heeft uitgevoerd naar de behoeften en ervaringen van patiënten op het vlak van zingeving.

Patiëntenperspectief
Een ruime meerderheid van de patiënten vindt dat zorgverleners bij kunnen dragen aan zingeving. Iets minder dan de helft heeft daadwerkelijk ervaring met zorgverleners die hier aandacht aan besteden. Hier lijkt dus ruimte voor verbetering: zorgverleners kunnen beter inspelen op de behoefte van patiënten aan aandacht voor zingeving. Niet iedereen vindt alle aspecten van zingeving (even) belangrijk. Dit vraagt om het bespreekbaar maken van individuele behoeften en een zorgaanbod dat op maat gesneden is.

Meer informatie over:

het signalement van ZonMw
http://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/zingeving-in-zorg-de-mens-centraal/