Overzicht

Minder geregistreerde verpleegkundigen

  • 8 april 2016

Het aantal geregistreerde verpleegkundigen is flink gedaald. Eind 2014 waren het er 87 duizend minder dan in 2013. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Eind 2014 waren er 180 duizend in het BIG-register geregistreerde verpleegkundigen in Nederland, een stuk minder dan de 267 duizend in 2013. De daling is een gevolg van de verplichte herregistratie, waarbij eisen zijn gesteld aan recente werkervaring, direct contact met patiënten en bijscholing. Een deel van de uitgeschreven personen werkt niet meer (in de zorg). Een ander deel werkt nog wel in de zorg, bijvoorbeeld als leidinggevende. De registratie van deze personen is vervallen, omdat ze geen direct patiëntencontact meer hebben.

Jonger
De verpleegkundigen die nu in het BIG-register staan, zijn gemiddeld jonger dan vóór de herregistratie. Het aandeel verpleegkundigen jonger dan veertig steeg van 33 procent in 2013 naar 37 procent in 2014. Dat komt doordat de doorgehaalde registraties in de meeste gevallen veertigplussers betroffen.

Meer informatie over:

de cijfers van het CBS
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2016/minder-geregistreerde-verpleegkundigen-2014.htm