Overzicht

E-learning 'werken met vluchtelingen'

  • 8 april 2016

Speciaal voor zorgprofessionals die (gaan) werken met vluchtelingen en asielzoekers is een e-learningmodule ontwikkeld om antwoord te geven op vragen waar je tegenaan loopt als nieuweling in de vluchtelingenzorg.

Op dit moment kent de module vijf onderdelen, waarin de volgende vragen worden beantwoord: Hoe is de Nederlandse gezondheidszorg geregeld voor vluchtelingen? Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij asielzoekers en vluchtelingen? Hoe bouw je een vertrouwensband op? Hoe vraag je op een goede manier naar traumatische ervaringen? Hoe ga je om met taalbarrières en tolken?

Verdere uitbreiding
De e-learningmodule ‘publieke gezondheid vluchtelingen en asielzoekers’ is sinds begin januari 2016 gratis beschikbaar. De module is ontwikkeld door opleidingsinstituut NSPOH, Pharos en GGD GHOR Nederland. Ook andere organisaties produceerden informatie, tips en tools over het werken met vluchtelingen. V&VN zette een aantal handreikingen op een rij.

Nieuw onderdeel: tolken
Het is de bedoeling om de inhoud van de e-learningmodule uit te breiden met input van (ervarings)deskundigen die hun kennis willen delen. Onlangs werd al het onderdeel 'tolken' toegevoegd. In dit videocollege gaat prof. dr. Marie-Louise Essink, hoogleraar sociale geneeskunde in Amsterdam, in op het omgaan met taalbarrières. 

Meer informatie over:

de module (en andere handreikingen, tools en tips)
http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1177561/Werken-in-de-zorg-met-vluchtelingen-handreikingen-en-tools

het onderdeel 'tolken'
https://www.nspoh.nl/nieuws.php?action=view&Nieuws_Id=229http://www.venvn.nl/Berichten/ID/1177561/Werken-in-de-zorg-met-vluchtelingen-handreikingen-en-tools