Overzicht

Volwaardig niveau 1 en 2

  • 2 februari 2015

Jongeren die moeite hebben met het mbo, moeten een vakdiploma kunnen halen. Ook dienen er meer begeleiders te komen om hen te helpen bij de overgang naar werk.

Dat staat in het Plan van Aanpak Kwetsbare Jongeren dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met de introductie van het vakdiploma voor de entreeopleiding en mbo-niveau 2 breekt minister Bussemaker met het beleid van haar voorgangers om mbo-studenten zoveel mogelijk klaar te stomen om minimaal een mbo-diploma op niveau 2 te halen. Volgens Bussemaker is dit voor zo’n 30.000 jongeren te hoog gegrepen.

Taal en rekenen
Met het vakdiploma leren deze jongeren beroepsvaardigheden die ze straks nodig hebben om een plek in te nemen op de arbeidsmarkt. Daarnaast krijgen ze taal- en rekenles. Een wettelijk toelatingsrecht tot het mbo moet gaan voorkomen dat scholen jongeren onterecht aan de poort weigeren.

Reactie MBO Raad
De MBO Raad is niet enthousiast. Volgens de raad zijn de voorgestelde maatregelen deels voorbarig en deels cosmetisch. Bovendien wordt de verantwoordelijkheid voor deze groep jongeren te veel bij de scholen gelegd, zo luidt de kritiek.

Behoefte aan lageropgeleiden?
Voor de sector zorg en welzijn is een vraag in hoeverre er behoefte is aan laagopgeleide medewerkers.


http://onderwijsengezondheidszorg.nl/online/edities-raadplegen/2014-jaargang-38/2014-2/5050-lagere-mbo-niveaus-als-tussenstationsu.html

Meer informatie over:
 
het plan van aanpak
http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ocw/nieuws/2014/12/13/nieuw-vakdiploma-op-maat-voor-mbo-ers.html

de reactie van de MBO Raad
http://www.mboraad.nl/?news/5212202/Kwetsbare+maatregelen+minister+rond+kwetsbare+jongeren.aspx