Overzicht

Studeren in Vlaanderen?

  • 2 januari 2015

De Vlaamse minister van Onderwijs maakt zich zorgen over afschaffing van de basisbeurs in Nederland. Ze wil met minister Bussemaker overleggen over mogelijke gevolgen voor het Vlaamse hoger onderwijs.

Vlaanderen vreest dat Nederlanders komend collegejaar massaal de grens oversteken voor hun opleiding. Dat meldt de Vlaamse krant De Standaard. In België is het collegegeld de helft lager dan in Nederland en dat is nooit weg nu nieuwe Nederlandse studenten duizenden euro’s minder krijgen van de overheid. Het Vlaamse onderwijs trekt jaarlijks reeds zo’n zevenduizend studenten uit Nederland. Dat zijn er al jaren meer dan het aantal Vlamingen dat in Nederland een opleiding volgt.

Stageovereenkomsten met Antwerpen
Ook studenten verpleegkunde weten de weg naar onze zuiderburen te vinden. In 2013 meldde vakblad Nursing dat het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) stageovereenkomsten heeft met Hogeschool Zeeland, Fontys en Avans. Eenmaal afgestudeerd, kiezen steeds meer verpleegkundigen ervoor om in Vlaanderen te blijven werken. De ‘besparingswoede’ van Nederlandse ziekenhuizen, waardoor er in Nederland weinig baanzekerheid zou zijn, zou hier debet aan zijn.

Meer informatie over:

de gevreesde toestroom van Nederlanders
http://punt.avans.nl/2015/01/vlaanderen-bang-voor-toestroom-studenten-zonder-basisbeurs/ http://www.standaard.be/cnt/dmf20150122_01487655

het aantal Nederlandse verpleegkundigen in België (2013)
http://www.nursing.nl/Verpleegkundigen/Nieuws/2013/5/Meer-Nederlandse-verpleegkundigen-naar-Belgie-1258402W/