Overzicht

Nieuwe urennorm

  • 2 februari 2015

Door een nieuwe landelijke urennorm komen sommige mbo-studenten verpleegkunde in de problemen. Ze vrezen dat zij wellicht langer dan vier jaar naar school moeten.

Dat melden dagblad Trouw (16 januari 2015, p. 12) en Omroep West. De vierdejaars bbl-studenten zouden over vier maanden hun diploma halen, maar het papiertje lijkt verder weg dan ooit. Door de nieuwe landelijke lesurennorm komen ze plotseling 540 uren te kort en kunnen ze niet BIG-geregistreerd worden. Ze moeten meer theorie-uren maken om alsnog aan de norm te voldoen. Roc Leiden overweegt nu de opleiding voor de huidige vierdejaars te verlengen; zij krijgen dan vanaf september een extra programma.

Overleg
De nieuwe urennorm is het gevolg van Europese richtlijnen, legt Marije Hulsbosch van de MBO Raad uit. “Sommige scholen en zorginstellingen baseerden hun onderwijsprogramma op de urennorm van de WEB, andere op de urennorm uit de Wet BIG. Die laatste norm wordt nu leidend. Dit betekent dat laatstejaars studenten van scholen die de normen uit de WEB volgden te weinig uren hebben gemaakt. Om hoeveel scholen en studenten het gaat, weten we niet.” De MBO Raad, Onderwijsinspectie, NVZ en Ministeries van OCW en VWS overleggen over een oplossing. “We willen graag voorkomen dat de huidige lichting studenten de dupe wordt”, aldus Hulsbos, die op korte termijn een uitkomst verwacht.

Meer informatie over:

het urentekort

http://www.omroepwest.nl/nieuws/15-01-2015/dubbel-pech-voor-studenten-verpleegkunde-roc-leiden-geen-diploma-en-geen-baangaran