Overzicht

Experimenteren met functieprofielen

  • 2 februari 2015

Hoe vul je het mbo- en hbo-functieprofiel goed in? Drie ziekenhuizen testen de nieuwe profielen in proeftuinen.

Het Amphia Ziekenhuis heeft vanuit de beroepsprofielen Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020 (V&V 2020) een vertaalslag gemaakt naar een mbo- en een hbo-functieprofiel. Het ziekenhuis maakt onderscheid in: diepgang van kennis, complexiteit van de werkzaamheden, mate van zelfstandigheid. De resultaten worden bijgehouden en wetenschappelijk onderzocht.

Functiemix
Ziekenhuis Gelderse Vallei startte met een proeftuin mbo-hbo op de afdeling Neurologie en Ouderengeneeskunde. Patiënten worden toegewezen op basis van de complexiteit van de zorg óf er is sprake van ‘teamverpleging’. In het laatste geval zorgen hbo- en mbo-verpleegkundigen samen voor een groep patiënten, waarbij de hbo-verpleegkundige de regie heeft. Neurologie en Ouderengeneeskunde gaan met beide systemen experimenteren.

Rolmodellen
In het plan van aanpak van het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt naast functiedifferentiatie ook ingezet op de ontwikkeling van verpleegkundige rolmodellen om de gewenste situatie van kwalitatieve verbetering te bereiken.

Meer informatie over:

de proeftuinen
http://www.venvn.nl/Actueel/tabid/1454/ctl/Details/ArticleID/10900/mid/2969/Proeftuinen-functieprofiel-mbo-en-hbo-verpleegkundigen.aspx
http://www.nvz-ziekenhuizen.nl/proeftuinen

de beroepsprofielen
http://www.venvn.nl/Dossiers/Beroepsprofielen.aspx