Overzicht

Bewust afzien van eten en drinken

  • 2 februari 2015

Wat kun je doen als patiënten bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen? Een geactualiseerde handreiking over dit onderwerp geeft houvast.

In 2014 presenteerden artsenfederatie KNMG en beroepsvereniging V&VN een concept van de gezamenlijke handreiking Zorg voor mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen. Deze is aan de hand van enige commentaren aangepast. De handreiking geeft antwoord op vragen als: Hoelang kan het duren? Wat staat de patiënt en de hulpverlener te wachten? Wat voor zorg verleen je, naast goede mondverzorging? Wat te doen bij onrust, verwardheid en een delier? Welke klachten kunnen optreden en hoe kun je deze verlichten?

Doelgroepen
De handreiking is primair bedoeld voor artsen, verpleegkundigen en verzorgenden. Hiermee worden zij in staat gesteld patiënten goed voor te bereiden, te begeleiden en adequate palliatieve zorg in- of voort te zetten. De handreiking kan ook gelezen en gebruikt worden door patiënten en naasten.

Meer informatie over:

de handreiking
http://www.verzorgendenonline.nl/Home/tabid/4821/ctl/Details/ArticleID/11076/mid/12665/Handreiking-bij-bewust-afzien-van-eten-en-drinken.aspx