Overzicht

Experiment met VS en PA succesvol

  • 7 december 2015

Het experiment met de inzet van de relatief nieuwe beroepen verpleegkundig specialist (VS) en physician assistant (PA) is een succes, stelt minister Schippers.

De afgelopen jaren hebben deze ‘nieuwe professionals’ zelfstandig voorbehouden handelingen mogen uitvoeren in de vorm van een experiment. De uitvoering van dit experiment was voor een deel van deze professionals een legalisering van de werkwijzen in de dagelijkse praktijk. Anderen bood het perspectief hun functie verder te ontwikkelen, zo blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

In de wet
Een groot deel van deze voorbehouden handelingen wordt nu definitief in de Wet BIG geregeld, laat minister Schippers weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om het plaatsen van een katheter, heelkundige handelingen, injecties en puncties uitvoeren of delegeren en geneesmiddelen voorschrijven die alleen op recept verstrekt mogen worden.

Blij met vertrouwen
Het bestuur van V&VN Verpleegkundig Specialisten is blij met het vertrouwen dat aan verpleegkundig specialisten wordt gegeven: ‘Het onderzoek toont aan dat het experiment met het toekennen van een zelfstandige bevoegdheid aan de verpleegkundig specialist geslaagd is!’

Meer informatie over:

de reactie van Schippers
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/nieuws/2015/11/11/taakherschikking-in-de-zorg-succesvol
http://venvnvs.nl/2015-11-11-Kamerbrief-Evaluatieonderzoek-VS-PA-2015.pdf

de reactie van V&VN Verpleegkundig Specialisten
http://venvnvs.nl/2015/11/11/evaluatierapport-artikel-36a-wet-big-2/