Overzicht

Nominatie Raak-Award 2015

  • 7 december 2015

Het RAAK-project 'Werkwijze End of life care voor IC-verpleegkundigen’ maakt kans op de Raak-Award 2015.

Hoe moeten IC-verpleegkundigen te werk gaan wanneer de behandeling van een patiënt gestaakt wordt? Daar bestaat wel een medische richtlijn voor, maar daarin ontbreekt het aan werkwijzen voor verpleegkundigen. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft in het Raak-project verpleegkundige aanbevelingen ontwikkeld rondom het staken van de behandeling en de besluitvorming daarin.

Richtlijn
Op basis van wetenschappelijke literatuur en interviews zijn er aanbevelingen vastgelegd in de richtlijn End-of-life care bij IC-patiënten, de verpleegkundige zorg. Er zijn 76 aanbevelingen gedaan op vijf gebieden, waaronder communicatie, verpleegkundige zorg aan de patiënt en zijn naasten en organisatorische aspecten.

Praktische checklist
De bijbehorende checklist met een samenvatting van de aanbevelingen, maakt de richtlijn direct bruikbaar in de praktijk. Doordat de checklist in het verpleegkundig dossier gebruikt kan worden, kunnen verpleegkundigen gemakkelijk nagaan of aan alle aspecten van zorg voldaan is en welke aandachtspunten er zijn bij deze zorg. Hiermee wordt bijgedragen aan verhoging van kwaliteit van palliatieve zorg.

Uitreiking prijs
Er zijn tien genomineerden voor de prijs. De Raak-award 2015 wordt op 10 december uitgereikt. De RAAK-award biedt toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen een podium.

Meer informatie over:

de Raak-awards
http://www.regieorgaan-sia.nl/content/RAAK-award
http://www.vereniginghogescholen.nl/onderzoek/1771-raak-award-nominatie-6-eenduidig-handelen-ic-verpleegkundigen-bij-stervensproces